Saturday, December 29, 2007

Kas tegemist oli "suure vennaga"?

Tuli meelde üks seik suhtlemisest Inglismaa sugulastega. (isa Lembit kunagi rääkis)
Lugu ise siis selline:
Kord otsustas suguvõsa teha Ennule Inglismaale kingituseks magnetofoni lindi, kus igaüks räägiks midagi. Kas see oli mingiks sünnipäevaks või mis ajal see oli? Minule on nagu meelde jäänud, et lindistamine toimus Manda juures Seewaldi ärklitoas ja meid "pätakaid" pandi laulma "Põdra maja".
Lint valmis - vaja oli see kuidagi Inglismaale toimetada. Niisama lihtne see ei olnud, kuna see ei olnud lihtsalt lubatud. Kellegi tuttav postiametnik soovitas, et saatke raamat millesse on lindipool sisse lõigatud. Seda teed ei mindud ja kuidagi sai kellegagi, kes välismaale reisis, ära sokutatud.
Huvitavaks kujunes aga lindi saatus Inglismaal. Enn olevat ühes oma kirjas maininud, et see lint on temale kullast kallim. Peale seda käisid Ennu kodus vargad ja viisid ära magnetofoni koos nimetatud lindiga.
Kas tegemist oli "suure vennaga"?
Helle ja Tiit, kas teie teate sellest loost midagi?
Ootan põnevusega!
Mihkel - 29.12.2007

8 comments:

helle said...

Ma tean lindi tegemist küll. Mäletan, et lugesin selle peale Ellen Niidu luuletuse "Ma arvasin". Osa materjali lindistati meie kodus ka. Aga selle lindi edaspidine saatus on mulle uudiseks!! Kui nii tõepoolest oli, et ära varastati, siis on küll kahtlane lugu.
Võib-olla Tiit mäletab sellest midagi?

tsaluv said...

Mina ei tea sellest midagi.

tsaluv said...

Rääkisin just vennaga. Enn mäletab küll. Tulid aia aknast sisse ja viisid ära magnetofoni lintidega. Võtsid teisi asju ka. See oli ammu, Enn arvab et võib-olla 30 aastat tagasi. Kohalikud poisid kindlasti!!

helle said...

Siis võib-olla ei olnudki "poliitiline"?

tsaluv said...

Kindlasti ei olnud!!

helle said...

Tol ajal oldi ikka väga paranoilised - aeg oli selline. Enam ei kujuta seda ettegi!

Mihkel said...

Tore, et asjal mingi "lihtne" või "tavapärane" seletus oli. Kohe selline "müüdimurdja" tunne on, et üks müüt jälle murtud. :-)
-
Tegelikult tundub ju loogiline? Kui kirjas seisab, et on kuskilt tekkinud mingi lint, mis on "kullast kallim", siis peab seal peal olema ilmtingimata mingi üle piiri sokutatud "salajane" info ja see info on vaja kätte saada...
Ajad olid sellised ja meie omad olid harjunud (loe, et meid oldi harjutatud) niimoodi mõtlema.

tsaluv said...

"Kullast kallim" lihtsalt selles mõttes, et Enn sai oma sugulasi kuulda, 30 aasta peale kodust lahkumist.