Saturday, December 15, 2007

Friedrich Ferdinand

Tagasi mälestuste kogumise retkelt, püüan värskelt kohe kirja panna, mis meelde jäi.
Kuna lapsepõlveaega mälestused ei ulatu, siis algab sealt, kus oli aeg juba tegusid teha...

Niisiis Lembit mäletab...
Kui Priit juba kaela kandma hakkas, siis palus ta isalt (Johanneselt), et teeme talu pooleks. Isa oli vasu, et ei saa, tal 7 last. Hiljem kauples, et andku isa talle paar hektarit heinamaast, aga isa ei tahtnud talu tükeldada. Egas midagi, pidi muudmoodi hakkama saama...
Hooaegadel oli kodutalus abiks ja muul ajal tegutses agendina. Käis külast külasse - talust talusse ja võttis päevapilte suurendada. Ega ta ise ei suurendanud, vaid viis linna fotograafile ja pärast viis valmistoodangu tagasi. Hiljem tegutses ta ka Singeri õmblusmasinate agendina.

Olles hea ärisoone ja jutuga ning veel parema mäluga, võitis ta kergesti usalduse. Kohati oli ta tuntud ka hiromandi ja ennustajana. Saanud küla esimeses peres jutu peale ja kuulanud ära kogu küla uudised ning ajaloo, läks ta järgmisesse peresse juba "teadjamehana", kes täpselt teadis mis kellegiga ennem juhtunud oli.
Vahendanud pilte ja õmblusmasinaid sai ta peagi kokku poe asutamiseks vajaliku kautsioni.

Kui ta Haljalas ärijuhina alustas, siis oli tal kaupa vaid hobusekoorma jagu. Õige pea omas ta juba 5. tonnist veoautot ja sõiduautot. Temal oli lisaks ühisuse(ETK) poele ka viinapood ja kohalik viinamonopol (riiklik viinamüügi regulatsioon).
/Riigiarhiivis on säilik ERA.891.2.18459, mis viitab ettevõtte "Viinakauplus Priit Saluveer (end. Friedrich Schvartsberg)" registreerimistoimikule./

Haljalas tegutses Priidu naise Klaara eestvedamisel maanaiste selts, kus korraldati erinevaid kursuseid. Enn käis seal maanaistele laulmist õpetamas.

Panen siia üles kogu pildimaterjali, mis õnnestus hankida. Ülemine ilupilt on aastast 1928, alumine 22.07.1930. Priit ja Klaara on pildil detsembris 1931.
Ajalehe lõige on Saksa-ajast.
Surmatunnistuse ajas välja Kuste, kuna ta soovis Priidu rehabiliteerimist. Sellega ta teenis ära Kaarli pahameele, kuna sorkis pere asjades ja võis tõmmata võimude tähelepanu ka teistele vendadele. Olid ju kõik Saluveeri poisid "patused" ja hirm uute repressioonide ees oli suur.



Mihkel - 15.12.2007

10 comments:

helle said...

Vääga huvitav lugu, ja peab ütlema, täiesti uus aspekt. Eriline ärivaim? Klaaraga sain mina tuttavaks, kui Tartus ülikoolis õppisin. Ta oli ühes sööklas kassapidaja. Enne seda vist käisime Eerikuga tal külas. Klaara jälle käis mind siis ühikas vaatamas ja tõi raha ja nasvärki. Minu meelest oli see väga kena temast.
Siis andis ta meile Priidu vana lambanahkse kasuka ja trükimasina. Me trükkisime selle peal eluga. Võib-olla on siiani kusagil keldrinurgas alles.
Kunagi hiljem käis Klaara ka meil S-jaanis külas, oli siin laulukooriga läbisõidul.
Mihkel, äkki sa saad kuidagi selle surmatunnistuse pildi pealt ära vedida?

Mihkel said...

Kas nüüd on parem?

helle said...

Palju parem!

helle said...

Peab ütlema, et Priit oli ilus mees. Kellesse välimuselt?
Klaara aitas oma õe lapsi kasvatada ja koolitada. Kuste kiitis teda. Rohkem kui Kaarli naist Tereesat. Kust see Klaara pärit oli?
Mis haigus seal surmatunnistusel on?

Eppppp said...

Ilus mees jah.
kas teil on vene-eesti sõnastikku, mul ei ole. Mina loen kokku haiguse "interekolit", ei tea, mis see tähendab.

kukupai said...

Haigus on enterokoliit - sooltepõletik.
Ja see mure surmatunnistuse väljaajamisega - ega 1956 veel väga kindlad ei oldud jah, et repressioonidega lõpp on, kuigi oli juba sula-aeg. Minu vanaisale kirjutati surmatunnistus välja 1949 ja ilma koha ja põhjuseta. Aga lugege ise kukupai2.blogspot.com

helle said...

Mina lugesin seda.
Koliit - jämesoolepõletik(vaatasin sõnaraamatust)
Eks ta siis sooltepõletik oli jah. Pole ime - mis toit seal oli!

Anonymous said...

Mis see ametlik surmatunnistus siis paremaks tegi, miks Kuste seda ajas?

helle said...

Mitte et paremaks, aga eks taheti ju ikka teada, millal või miks suri. Pealegi Mihkel ju kirjutas, et Kuste taotles Priidu rehabiliteerimist.
Ma mäletan, et Kuste tahtis Priidu Haljala maja tagasi.
Kui nüüd oleksid Priidu järglased( keda tal paraku polnud) õigust taga ajama hakanud,kas nad oleksid vara tagasi saanud? Kes teab?!
Kõik ju said, kui oskasid asju ajada.

helle said...

Kas ei ole Priit pildil nr 2 (natuke) Lembituga sarnane?