Monday, July 14, 2008

Aluverest Rakverre, 8

Helle kirjutab:

Pean tunnistama, et olin noore(ma)na palju pealiskaudsem kui nüüd ja mind ei huvitanud eriti, seepärast ei jäänud ka meelde, jutud ammumöödunud aegadest ja võõrastest kohtadest. Kadrinat, Tapat, Rakveret - neid jah teadsin, olin käinud, aga Aluvere...?
Alles nüüd uurin iseseisvalt, mis koht see selline on, kus ta ikka täpselt asub. Guuglisse nime sisse lüües leidsin artikli, kus kirjutatud: Aluvere Põhikool muutis nime, on nüüd Sõmeru Põhikool.
Isa mälestusi ümber kirjutades olen hakanud asjadele hoopis teisiti vaatama. Päris kindel: inimene elab oma elueast kauem niivõrd kuivõrd teda mäletatakse ja meenutatakse.

-----
Eerik kirjutab:

Noorena oli mul kolm suurt unistust:õppida jalgrattaga sõitma, ujuma ja tantsima. Nii algaski siin Aluveres esimese punkti täitmine. Ja meeles on, kuidas ma Arkna lähistel kraavi lendasin.

Enn oli aktiivne suhtleja - tal oli sõpru kõikjal - Arknal, Ubjas, Sõmerus, Kohalas. Ega ta mallanudki kodus tegevuseta olla - Rakveres käis ta kaitseliidu orkestrit juhatamas.

Sellest 2-aastasest Aluveres olekust on jäänud kaunina meelde emadepäev, kus ma pidasin kõne ja mil Roodevälja vanaperenaine andis mulle tänutäheks pool saia.
On jäänud meelde Aluvere jõgi, mille urgastest käsitsi välja sai tõmmata vähki, tantsuõhtud, kus ma algeliselt mängisin tantsulugusid ja sain õhtu eest oma esimesed kroonid. On meelde jäänud koroonamäng.

Aga 6. klassis õppisin Rakvere Õpetajate Seminaris harjutuskoolis - sinna tulid ka Julius Ploom ning Martin Leichter. Küllap siis puudus Aluveres 6. klass ja vist oli ka nii, et Enn pidi sõjaväkke minema. Siin oli õppimine teistlaadi ja korteris olin Ain Nurga juures ühes tiibhoones. Tol ajal oli Aluveres koolijuhatajaks Volli Raam. Ain Nurk oli harjutuskooli juhataja.

Ka siin käis ema vahetevahel süüa toomas ning tube koristamas. Samal ajal olid köögis korteris Boris Metsküll ja Robert Vahisalu.

Kõige rohkem on meelde jäänud keh.kasv.tunnid - neid andis Theodor Anderson. Suusatamine, mis tahtis hinge seest võtta, ja jalgpall. Seminar asus kaunis kohas ning siin valitses eriline, hubane õhkkond. Aluverest tuli siia ka lõpetama Reesalu Hilda.

....järgneb

Pildil Aluvere( praegune Sõmeru) Põhikool (Internetist)

3 comments:

Mihkel said...

Sõmeru kooli ajaloost leiame koolijuhtide nimekirja kus on:
...
1929-1931 Ernst Schwarzberg
1931-1932 Villem Raam (asendas E.S. kaitseväes teenimise ajal)
1932-1938 Ernst Schwarzberg-Saluveer
...
1941-1942 Amanda Saluveer
...


Huvitav fakt, et ka Amanda oli koolijuht.

tsaluv said...

1941 Enn oli Tartu Ülikoolis ja 1942 oli ta Järvamaa koolide inspektor.

helle said...

Väga huvitavad faktid.
Villem Raam (Eeriku mälestustes nimetatud Volliks) oli hiljem ülikoolis Eeriku akadeemiline isa või midagi sellist, veel hiljem muidugi tuntud kunstiteadlane.