Saturday, July 12, 2008

Omapäraseid karaktereid, 6


Eerik kirjutab:

Olin hilinenud arenguga laps. Rääkisin oma keeli, millest palju keegi aru ei saanud. Ometi kippusin ma päris noorena teistega kaasa - eriti särudele. Meelde on jäänud kodused särud uue maja köögis ja Mikuhansul. Pillimeheks oli Pällu Ludvi - omapärane pilkeobjekt, kes ise sellest aru ei saanud ning lõõtsa polkaks ja valsiks venitas. Kuid need on ainult üksikud hetked.

Küll tahaksin aga kõnelda ja meenutada küla omapäraseid karaktereid, selliseid tüüpe, mida tänapäeval küll ei leia.
Mikuhansu August, kes mulle ristiisana kinkis koera ja viiuli. Suur jutumees, teadja igas asjas, keda Priit tõmbas ja pilaaluseks tegi. Matsumiku Kaarel, hüüdnimega Matsmik, ka mu ristiisa. Nemad rääkisid kõik erilist rannapärast murret ja domineeris i-minevik - künnin, tahin- sellest ka hüüdnimi Tahi.

Kalinnud* olid kõik omapärased, alates vanast Jaanist, kes võis igasuguseid jutte rääkida, näiteks sakste tõllast, milles oli sees ka sitamaja, jutukast Annast, poegadest Kaarlist ja Juhanist, Abrami Juhan, Maeri vanamees, vana Kreek, kes tuletab meelde Pearut oma kiuslikkuse ja kuraažiga ( mõisnikud ja meie, sead ja saunamehed, rikkal rikkus - raha, vaesel vitt ja uni jne), aga tubli ja töökas Abrami Leena, riiakas Peial Aleksander, omapärane Preediku rahvas, Lillepea Sass, Kolja, Adusson jne

Kuid omagi suguselts. Kas on värvikamaid kujusid, kui ema vennad Karla, Eedi ja August? Esmajoones on nad meelde sööbinud oma huumorimeelega - igaühel oli huumor eriline. Kuigi Eedi oli skisofreenik, oli temal nii palju naljakaid ütlemisi ja jutte.
Aga siis ka Rezold, tädimees, kelle siiras naer ja kõva jutt kaikus jootudel kõikidest üle.
Ja tädi Lilli, kes elas üle 90, kes istus vangis, kuid oli hea ärinaine, kes oskas samuti kõiki jutte ning nalju.

Ilmselt oli aeg niisugune, mis sünnitas ja kujundas erinevaid sotsiaalseid karaktereid. Nad olid kõik võrsunud toonasest mõisamiljööst ja kandsid endis teoinimese lihtsaid ja originaalsemaid sugemeid.

...järgneb

Pildil sugulased Ahila -mail 90ndatel (pilt on teist korda üleval)
* Perenimi KALIND (mina pole kunagi kasutanud Kalinnud varianti, vaid ikka Kalindid)

No comments: