Friday, July 25, 2008

Algas üliõpilaspõli, 11


Eerik kirjutab:

Augustikuul (1937) sõitsime Tartusse ülikooli eksameile - on meeles, et sõitsime Ennu väikse masinaga, ilm oli soe ja päikseline - terve tee laulsime eesti laule, eriti "Viljandi paadimeest".
Ei mäleta, kuidas need eksamid läksid, igatahes sisse ma sain.

Algas üliõpilaspõli.
Korteri sain esialgu Kroonuaia tänava nurgale - ühe vürtspoodniku juurde. Ilus väike tuba oli. Ometi on sellega seoses üks tõsisem mälestus. Sain seal vingumürgituse - perenaine oli vara kinni pannud siibri, öösel hakkas paha, kukkusin põrandale ja see ilmselt päästis minu.

Ülikoolis harjusin töörežiimiga kiiresti. Suurimaks sõbraks kujunes Ants Viires - tagasihoidlik ja töökas Tartu poiss, kelle ema töötas hambatehnikuna ja kes ise etnograafiateadlasena on nüüd saavutanud rahvusvahelise maine.
Õppejõududest sain kohe tuttavaks Paul Aristega, kes tol ajal noorteadlasena juhtis foneetikaseminari ja kes kohe määras mu päritolu - Virumaa mies.
Esimesel aastal jäid veel meelde Gustav Suits, kes võttis vastu mult üldkirjanduse eksami - seda kodus vist kohvilaua taga.
Aino Suits õpetas soome keelt, Gustav Rängi juures oli etnograafia eksam. Õppejõududest veel - Andrus Saareste, Mihkel Toomse.

Peatselt vahetasin korterit - läksin Lepiku 4a- Raamide perekonda. Siis astusin ka EÜSi - see oli hea mainega organisatsioon, mille vilistlaskonda kuulusid Jaan Tõnisson, Hans Kruus, Juhan Kõpp jt (----)
See oli intensiivne semester nii seltsis, ülikoolis kui ka korteris. Ka sisepoliitiline olukord teravnes just ülikooli autonoomia piiramise tõttu.
Mäletan päeva, kui ülikool oli ümbritsetud politseinikest. Kui määrati valitsuse poolt üliõpilaste vanem, keda võrreldi telefonipostiga - kes seepärast tahtis kaevata kohtusse laimajad.
Aga Rudolf Laanes, Rakvere vilistlane ning väga andekas filoloog, kes hukkus 1941. a ülikooli peahoone päästmisel tulekahjust, tema suust olid sõnad, et telefoni keskjaam tahab ka asjaosalised kohtuse kaevata telefoniposti solvamise pärast.

Üldiselt elasin ülikooli kenasti sisse. Ei võinud uneski näha, et see õppeaasta oli ainuke ja viimane vaba õppeaasta minu jaoks Alma Materis.

...järgneb

Pilt EEst (2003)

2 comments:

Eppppp said...

Ega sa tea, mis nr majas ta Kroonuaia tn elas?
Ma olen muide nii Lepiku kui Kroonuaia tn käinud kortereid vaatamas (nii üürimiseks kui ostmiseks).
--
Kas taat astus ka EÜS-i, kusagilt on nagu meeles...?

helle said...

Esimesele küsimusele ei tea vastust, aga teisele leiad vastuse tekstist;)

"Siis astusin ka EÜSi - see oli hea mainega organisatsioon, mille vilistlaskonda kuulusid Jaan Tõnisson, Hans Kruus, Juhan Kõpp jt" (tsitaat)