Friday, June 27, 2008

Mis on haridus?


Üks vihmase ilma tegevusi on süvakoristamine- mitte potjomkin, kus paned asjad lihtsalt silme alt ära, vaid selline sisuline - sorteerid, teed valiku ja ülearuse viskad ära, kui ...raatsid.
Sõltub inimesest- mina viskan ära asju üldiselt raske südamega.
Aga kui ma ära suren, peavad teised nagunii seda tegema. Parem juba tasapisi ise...

Leidsin koti ülikooliaegsete ja pikkade kursuste konspektidega. Viskan ära? No ei lähe mul seda enam vaja - praegu on hoopis teised ajad, teised oskused, teised nõudmised.
Neil ongi ainult nostalgiline, emotsionaalne, ajalooline(?) väärtus.
Imestan, millist vaeva on kunagi nähtud, mida on vaja olnud õppida. Ja kõik see on tulnud käsitsi kirja panna elava suulise loengu põhjal. Kes seda tänapäeval teeks!?

Pikad kuuajalised suvekursused pärapõrgus Värskas olid omaette nähtused. Mina käisin kolmel sellisel. Mingit võimalust ära nihverdada ei olnud. Kuu aega kodust ära - see oli päris tüütu. Ööbimine eestiaegsetes sõjaväebarakkides (või oli hobuste tallides?) kümnekesi toas, mugavusteta, meelelahutuse eest tuli ise hoolitseda. Kui oli ilus suvi, siis polnud vigagi - sai värska vees supelda ja järvel paadiga sõita. Isegi väikesed suhtedraamad arenesid... Nalja sai, kui oskasid asju naljakana võtta. Sellest ajast on sadu tuttavaid, kelle nime küll kahjuks alati ei mäleta.

Esimesel korral ootasin Triinu, ei kannatanud paljusid lõhnu ja inimesi välja, bussis kippusin kokku kukkuma, aga ei pääsenud Värskast. Ehkki ülikoolist oli ainult kolm aastat möödas.
Teisel korral oli Triin alles eelkooliealine, aga minema pidi. Andsin siis lapse kuuks ajaks sõbranna hoolde, kes võttis ta kaasa oma vanematekoju Toilasse. Tal oli endal samaealine tütar.
Kolmandat korda ma nii täpselt ei mäletagi. See jäi uute aegade eelõhtusse. Mäletan, et oli õppejõude, kes jutustasid asjadest, millest kusagilt polnud võimalik lugeda ega kuulda. Aeg oli ju selline karm, kord kõva ja see oli kõikide arvates hulljulgus, vaata et eluga riskimine. Rääkisid, et NL on suures kriisis ja Vene rubla pole konverteeritav...;)

Kursused kursusteks, aga sellega kaasnesid kursusetööd ja lõpueksamid.
No saime targaks!!

Vaatasin hariduse kohta käivaid aforisme (klassi lõpetamise puhul kingitakse mulle järjepidevalt aforismide kogumikke).

* Haridus suurendab inimese sünnipärast väärtust.( Horatius)
* Ainsad võidud, mida ei kahetseta, on võidud harimatuse üle.(Napoleon)
* Parim, mida inimene võib teha, on harida iseennast ning arendada oma võimeid, et temast oleks maksimaalselt kasu inimkonnale.(J. Fields)
* Kasvatus ja haridus on lahutamatud. Pole võimalik kasvatada, edasi andmata teadmisi, kuid iga teadmine mõjub kasvatuslikult. (L.Tolstoi)
* Laps, keda on haritud ainult koolis, on harimatu laps. (Santayana)
* Haridus on suurepärane asi, kuid seda, mis on teadmist väärt, ei ole võimalik õpetada. (O.Wilde)
* Haridus on see, mis pärast koolis õpitu unustamist järele jääb.
(A. Einstein)

Vatt seda viimast ma vaistlikult otsisingi. Nii on õige jah.

Veel üks mõttetera Einsteinilt:
"On ime, et uudishimu suudab üle elada formaalse hariduse."

Ja lõpuks
"Haridus on see, mida enamik saab, paljud edasi annavad ja vähesed omavad." (K. Kraus)

No comments: