Friday, November 16, 2007

Isapoolne suguvõsa (sissejuhatuseks)

Pildil isa Eeriku õed, vasakult Marta, Manda (Amanda), Kuste (Auguste). Nad olid kõik väga pikaealised, elades üle 80. või 90. aasta vanaks.

Isa oli Virumaa mees ja väga uhke selle üle.
Sissejuhatuseks isapoolse suguvõsa tutvustamiseks kirjutan siia üles tema vanemad ja õed-vennad.
Ehk siis meie isapoolsed vanavanemad on (või olid):

Johannes Schwarzberg (eestistatud Saluveer 1937. aastal)
Heleene Johanna Turban (neiunimi), tegelikult kutsuti teda Leenaks (surmatunnistusel oli ka Leena. Täpsustus Eeriku õepoja Lembitu telefonikõne peale 3. dets 2007 - helle)

Nendel sündis ja kasvas suureks 7 last, kellele pandi väga uhked nimed.
Tütred:
Marta Elisabet
Auguste Elfride
Amanda Marie
Pojad:
Friedrich Ferdinand
Karla Hendrik
Ernst Mihail
Erich Johannes

Hiljem nimed lihtsustati või eestistati ehk neist said siis sünnijärjekorras
Marta (1898), Auguste (1900), Priit (1903), Amanda (1905), Kaarel (1907), Enn (1910) ja Eerik (1917).

Meie isa Eerik oli pere noorim laps ja sündis siis, kui tema vanemad õed olid juba neiueas. Vanuselt ja vaimult oli talle kõige lähemal Enn.

Edit. Eriliselt vahva on, kui sugulased avastavad mingeid kanaleid pidi selle blogi olemasolu ja helistavad, et midagi juurde lisada või täpsustada. Täna nii oli. Tõeliselt vahva! Minu tädipoeg Lembit, kes teab isapoolsest suguvõsast palju-palju rohkem kui mina, võttis helistada!
Aitäh Mihklile, kes selle blogi välja kaevas!


18 comments:

helle said...

Epp
Mul jääb pildile klõpsates Kuste poolikuks. Sa oskad võib-olla sättida seda asja?

ELO said...

Huvitav, Karlast ma ei teadnudki midagi . Priidust sa kunagi rääkisid, et oli sõja ajal Rootsi läinud ja kadunuks jäänud. Kui ma õieti mäletan ?

helle said...

Priit küüditati Siberisse, kus ta Solikamskis 1943.a suri. Teda ma pole muidugi näinudki ja tean ainult seda, et lapsi tal polnud. Pidas poodi Haljalas. Eks sellepärast küüditatigi, et rikas!!?

Kaarel elas Tallinnas. Oli Kuste sõnul olnud väga andekas ja selle tõttu natuke raisus(alkohol).Ema oli teda hirmsasti hellitanud, sest oli kuidagi tema sugulaste moodi. Viina nahka ta läkski. Lapsi polnud.

helle said...

Olen siin jälle mitu tundi piltidega tegelnud. Aga üks viga on nendega ikka - peale klõpsates läheb mõni nii suureks, et pool jääb varju. Ma ei tahaks seda, aga ei oska viga parandada.

helle said...

Panin varasematele postitustele pilte juurde. On ikka palju toredam lugeda ja vaadata, kui neid ikka keegi peale meie ka veel loeb.

helle said...

Enn Inglismaal tegi selliseid montaaže, kus on pildid ja kommentaarid kokku pandud. Olete kindlasti neid meil näinud. Ei tea, kas selliseid ei saa skännida?

Eppppp said...

Mina näen küll pilte korralikult. Mhm.

Tuli üks jutt meelde. Kuidas sai Schwarzbergist eestistamise käigus Saluveer? Inglismaa Tiidul oli oma teooria. Nimelt oli keegi (kes?) sel ajal Aluvere koolis õpetajaks ja ilmselt nad panid selle kooli nime ja oma perekonnanime kokku.

Kas sa oskad kommenteerida või tead mõnda muud teooriat? Või mõnda muud varianti - kui mitte Saluveer, mis nad siis veel oleks võinud võtta?

Anonymous said...

Milles see Kaarel andekas oli?

helle said...

Universaalselt. Tegi head tisleritööd, parandas mehaanikat,pille, õmblusmasinaid jms Oli musikaalne. Ega ma midagi täpsemalt teagi.Olin laps, kui ta suri. Aga teda peeti andekaks, nagu oli andekas ka onu Enn.

helle said...

Aluvere koolis olid õpetajad Enn ja tema naine, ehk siis Tiidu ja Ennu vanemad(Inglismaal).
Teooriaid on mitu. Üks on, et võeti saksakeelsest nimest teatud kõla vms

Eppppp said...

Muide, ütled, et Priit suri Solikamskis. Rääkisin enne papaga ja mainisin seda (ta küsis, et kus Priit suri) ja siis ütles ta, et tal viidi ka emapoolsed sugulased Solikamskisse ja ka surid seal.

Tegelikult ei jõua ikka päris pärale, kui hirmsad need ajad võisid olla...

Anonymous said...

Lefa-lefa ka minu poolt. Pildil vasakul juhtumisi minu vanaema :-).
Tore blogi teil...

helle said...

Tore! Löö kampa!
Tervisi Hellelt

Anonymous said...

Ma nüüd ei tea, et kas lasin gin-i (džinni) pudelist välja, aga eile, kui vanemad olid meie pool käimas, sai pisut seda blogi ette loetud. ;-)
Ja siis läks lahti - memuaare tuli kotiga. Tipnes see siis Hellele helistamisega ja loodan, et Sa Helle panid ikka diktofoni õigel aja käima :-).
Minu blogi otsa sattumine ehk ei olnud päris juhuslik. Mingi aeg tagasi, kui tuli jälle suguvõsa uurimise vaim peale ja Saluveerisid guugeldades, sattusin Epu tütre blogisse (seal, kus sugupuud on). Sealt edasi sai läbi loetud kogu Epu veebielu ja ta endale sugulaseks mõeldud ja pilte vaadatud. Siis sain Paarisaatest vihje ja siin ma nüüd olen. Eneses ma väääga kindel ei ole, et siia mingi mõistliku kirjatüki suudan tekitada, aga esialgu üritan teie lahkel loal hakata vahendajaks isa kummuti alumise sahtli ja ülejäänud Saluveeride vahel.

helle said...

Mihkel
Lembit helistas tõepoolest. Ta on unikaalne, hea mälu ja mõistusega. Tema mälestusi tuleks talletada. Kuste teadis ka kõigest, aga me ei viitsinud siis kuulata. Nüüd kuulaks küll.
Suvel võtan ette ja tulen Sauele. Triinul on diktofon ka, aga ma ei tea, kas isa räägiks diktofoni? Sa võiksid ise ka midagi üles märkida?!!
Mäletan Sind ja Tõnut, kui olite alles lapseohtu, või millalgi hiljem. Ei mäletagi!?

helle said...

P.S Praegu on kogu aeg palju tööd, ja sellised blogimised käivad kõik millegi arvelt.
Tore oleks ka huvitavaid pilte lisada. Kas sul on võimalik skännida?
Mina seda teha ei saa, pole skännerit.

Anonymous said...

Helle, sokuta mulle oma mailiaadress. Võin Su kooliaadressile kirjutada või on parem se hellendus[at]... mille siin kiiruga guugeldasin?

helle said...

Kõige parem on suhtlemiseks
helle82@hotmail.com

Tervisi hellelt