Friday, January 4, 2008

Sugupuu








Tõnu oli Jüri poeg esimesest abielust ja 1788.a. elas ta Ohepalu külas, Kolu mõisapiirkonnas (Heinrichshoff) . Elas Elia talus, ja siin on hiljem kirjutatud Saksa Tiedriko. Pere on kirjas: 'sein Weib' = tema naine, 'sein Sohn' = poeg, 'seine Tochter' = tütar.







Jüri elas ka Ohepalu külas, Elia Juhani talus. Juhan oli tema isa ja Elias arvatavasti tema vanaisa.








5 comments:

Mihkel said...

Tänud Tiidule!
Jäin mõlgutama kunagi väljaöeldud mõtet, et me oleme siin paigal olnud aastasadu või aastatuhandeid. Meie silme ees on siin ligi 300 aastat ja inimesed liikusid vaid 8 km. Ohepalu ja Ahila vahe on linnulennult just see 8 km. Kaua oldi seal enne seda, kuhu kirjalik mälu ei ulatu? Loen siin kokku 7 põlve (ja kui lisada veel hüpoteetiline Elias, siis 8). Kas kuskil mujal maailmas veel sellist paiksust kohtab või oleme selles suhtes tõesti erilised?

helle said...

Lugesin kusagilt etteheidet, et inimesed ei tea enam oma juuri, et ei tea isegi seda, kuhu on maetud nende vanavanemad. No meie oleme küll sellest patust priid.
Tiit esitas mulle küsimuse, kust võttis Johannes oma lastele niisugused eesnimed, nagu nad enne eestistamist olid - sellised saksapärased ja lisaks veel topeltnimed, kui esivanemad olid kõik selgete ja lihtsate nimedaga.
Mis sa arvad?
Üks omapärane nimi on see Elias. Tänapäeval pole seda taaskasutusse võetud?

Giustino said...

Kus asub Ohepalu talu?

Mihkel said...

Gistino, vaata, tegin eraldi postituse.
Nimede koha pealt on kuskilt meelde jäänud, et see oli seotud maakeelse trükisõna tekkega. Ilmus midagi kalendrisarnast (vist oli Maarahva Kalender), mille lõpus olid nimepanemise soovitused. Ja eks mood oli vist selliseid nimesid panna. Tuletaks meelde Lutsu "Kevadet", kus Kolumbus mitte ei sobinud ja kohe oli varnast võtta Bruno-Benno-Bernhard :-).
Ja eks Eliad ja Abramid olid kahh miski moevärk. Vanaisa poolses liinis figureerivad Abramid.

Eppppp said...

Mihkli esimesele kommentaarile vastuseks - ma kaldun arvama, et enamik Euroopast (aga ka, ma arvan, Aafrikast, Aasiast... mitte aga Ameerikast) sai sada aastat tagasi oma esivanemaid väga paikseteks lugeda.
Või mis?
Kusjuures nüüd on see noorele generatsioonile pigem erand. Kui su neli vanavanemat kõik samast kandist on, nagu sina.
Võtan näiteks ennast. Olen narmasjuurne, nagu enamik eestlasi. Minu neljast esivanemast on ainult üks (ema isa) kahe suure hargneva juurega (sest ta isa on Venemaalt, I ms käigus Eestisse sattunud), ülejäänutel on see üks juurikas ühes Eesti kohas.
Minu teada.