Saturday, January 12, 2008

Kui pandi perekonnanimed...

Panen siia paar ürikulehte, mis pärit Saagast. Tegemist on perekonnanimede panemise raamatuga ja kuupäev on 30. aprill 1835. Talude numbrid on juba tuttavad 15 ja 21 ning mehed vasakul ja naised paremal. Pisut segadust tekitab asjaolu, et on 2 Uustalu Tiidrikut. Üks sai nimeks Lauton ja teine Schwarzberg. Järeldada oskan esialgu vaid seda, et Lautoni Tiidrik oli Mihkli õemees (Mai mees) ja teine Tiidrik oli Mihkli vend. (vt. ka artiklit Sugupuu)
Nimetatud Mihkel Schwarzberg oli Johannese vanaisa ja nimi Schwarzberg tähistas ühte suguvõsa pea 100 aastat.


Mihkel - 12.01.2008

6 comments:

Giustino said...

Aga miks Schwarzberg? Kas mõisa omaniku nimi oli ka Schwarzberg või?

Mihkel said...

Päris kindlasti ei olnud tegemist mõisniku nimega. Leidsin ühest artiklist sellise lõigu: /Nimede panemine tehti ülesandeks mõisnikele. Talupojad kutsuti mõisa juurde kokku ja mõisnik pani neile pärisnimed vastavalt oma vaimukusele. Mõnel juhul arvestati ka talupoja enese soovi ja arvamust. Enamus nimedest pandi aga mõisniku tahte järgi. Peaaegu pooltele nimesaajatele anti saksapärased perekonnanimed nagu Sonberg, Krickmann, Karlson, Preismann, Martinson, Peterson, Karrofeld.
1930- ndatel aastatel muutis suur osa saksapäraste nimedega omanikke oma nimed eestipäraseks. Osa võõrapäraseid nimesid on püsinud aga siiani./


Samuti on ka aadressil: http://merge.starman.ee/genea/panekust.htm sellest juttu.

Eppppp said...

Aga jah, miks Schwarzberg?

Mihkel said...

Epp ja Justin, te küsimus on 10 punkti küsimus. :-) Huvi pärast kirjutasin välja kõik Kolu mõisas antud nimed, et leida mingit mustrit. Paraku tuli välja midagi Berliini telefoniraamatu sarnast ;-)))) ...eks otsustage ise:
Lünevill, Mickbaum, Reinwerk, Edel, Wallstein, Bastig, Joost, Wunder, Amens, Michelsohn, Christelstein, Losberg, Rüter, Sieder, Dreiteck, Monstrum, Bamberg, Wagram, Wenig, Suternipert, Mayor, Neuberg, Saxjalla, Passau, Stock, Kreenberk, Lilleberg, Banquier, Schwarzberg, Lauton, Groll, Niger, Ameriko, Gerusalem, Goldbach, Yör, Rumberg, Lillebade, Saalfeld, Heideberg, Lindemann, Kunstström, Kollo, Aunkron, Tannberg, Stainhaus, Kullamaggi, Ahlwerk, Schwag, Kikskulla, Reinholz, Trinker, Raa, Wielbach, Saand, Weismann, Tuulberg, Greiss, Freybaum, Einberg, Pern.

helle said...

Tundub, et Kolu mõisnik oli väga leidlik nimede väjamõtleja.

Huvitavamad nimed: Monstrum, Niger,Ameriko, Gerusalem,Mayor,Yör, Greiss...
Ilusamad nimed: Lilleberg, Lillebade, Bamberg, Kollo,Wielbach,Kikskulla...

Millised nimed teile meeldivad?

Eppppp said...

Niger perekonnanimeks!
Appike ;)