Sunday, February 7, 2021

Vana aja toitudest (kirjutatud Marile)

 

Küsimustik „ Vanavanemate ja vanemate lemmikroad“

1. Mis aastal sa sündisid (märgi ka sugu, aga nime ei ole vaja)? 2. Milliseid toite sinu lapsepõlves söödi? 3. Millised olid argi- ehk igapäevased road? 4. Milliseid toite söödi pidupäevadel? 5. Mitu korda päevas söödi? 6. Kuidas söömised toimusid? Perega ühiselt, laud kaetud jne 7. Mis oli sinu lemmikroog ja miks? 8. Kas sa teed oma lemmikrooga vahel ka praegu? 9. Kas ma saaksin selle retsepti, et ise proovida seda valmistada?


1. Sündisin 1947, olen vanaema

2. Milliseid toite sinu lapsepõlves söödi?

Meil oli suur pere. Et paremini välja tulla, kasvatati ise kartulid ja köögivili. Peeti lehma, siga, kanu, lambaid. Metsast korjati marju ja seeni, tehti moosi ja mahla. Toituti tervislikult. Põhiliselt kartulit ja sousti(kastet), suppe, putrusid. Juust ja vorst olid haruldased. Poest osteti leiba-saia, kuivaineid. Liha oli tünni soolatud, samuti hapukurgid ja hapukapsas.

3. Argi- ehk igapäevased toidud olid keedetud kartul, juurde jahu-, muna- või silgusoust. Rasvainet saadi soolapekist, mis andis soustile hea maitse. Palju tehti piimaga toite – suppe ja putrusid. Suppidest oli sagedane kanasupp klimpidega (suur lemmik), hapukapsasupp (kartulipuder lisandina), frikadellisupp, värskekapsasupp. Hakklihast tehti kotlette ja pikkpoissi.

4. Pidupäevadel olid pidusöögid. Olenes, mis pidu oli. Tehti kartulisalatit ja rosoljet, sooja söögina seapraadi koos hapukapsaga, sülti, pasteeti, rulaadi. Viimaseid just siis, kui siga jõuluks veristati.

Meie peres küpsetati palju. Tehti nii lihapirukaid (söödi koos puljongiga) kui kaneelirulle. Hiljem küpsetati ka vahvleid. Ise tehti piparkooke alates tainast.

Pühapäeval ja ka pidupäeval oli kindlasti ka magustoit. Meil tehti ujuvaid saar i(lumepallisupp), piimakiselli, saia- või leivavormi, paksu kisselli, mida söödi piimaga, bubertit(eriti pidulik), mida söödi punase kisselliga, kompotti. Pühapäeva hommikul tehti tihti pannkooke.

5. Päevas söödi 3 korda. Mina ei mäleta, et olid mingid vahepalad. Aga kui lastel kõht vahepeal tühjaks läks, eks siis ikka võileiba söödi.

6. Võimalusel söödi ühiselt, aga hiljem, kui igal erinev päevaplaan oli, siis vist söödi ka eraldi. Pühapäeval söödi ikka koos. Köögis oli suur ümmargune laud, see oli kaetud, igal oma kindel koht välja kujunenud.

7. Mulle meeldis kartulipuder koos lihakõrnedega (soolalihast rasv välja sulatatud väikesed lihatükikesed), kanapraad(ahjus) ja kanasupp. Juurviljatoidud meeldisid ka väga, näiteks piimajuurviljasupp ja ühepajatoit/hautis. Meie peres tehti munarooga, mida nimetati potsuks. See oli omletilaadne, aga lahtilöödud munadele lisati piima ja veidi jahu. Ka munasoust oli hea. Magustoitudest meeldis bubert ja ujuvad saared. Meil olid oma kanad ja mune jätkus püha- ja igapäevatoiduks.

Nii et ma ei oskagi üht lemmikrooga välja tuua. Miks on mõni toit lemmik? Eks ikka sellepärast, et oled seda saanud oma lapsepõlvekodus ja seda on valmistanud ema, isa või vanaema.

8. Teen oma lemmikroogi tihti. Kana ja juurviljad on suured lemmikud. Bubertit pole kaua teinud.

9. Soovitan valmistada rohkem ja tihedamini magustoitusid, sest see on kindlapeale tervislikum kui mingid krõpsud või värvaineid täis kommid.


Soovitan teha ujuvaid saari ehk lumepallisuppi.

munakollased eraldada, hõõruda suhkru ja vanilliga kergelt vahule

piim panna keema, kuid jälgida, et keema ei läheks

munavalged lüüa täitsa vahule

keemiseni kuum piim segada munakollasega (mitte lasta keema!)

seejärel tõsta munavalge tupsukesed kollasesse piima ja kergelt kuumutada


Selle juures peab olema väga kiire ja vahel on hea teha seda kahekesi, et üheski etapis midagi ei ebaõnnestuks.

Süüa jahtunult.


Küsitles Mariliis Raid

31. märtsil 2020

3 comments:

Eppppp said...

Ma mäletan, kuidas tegin kord (kui Marta oli umbes 7aastane) lumepallisuppi ja kutsusin ta sõbrad külla ja meil oli LUMEPALLISUPIPIDU! Teinekord oli MANNAVAHUPIDU!
Kõik mainitud toidud on teada. Aga imestasin, et sa potsu ei maininud. Pots oli mu teada teie (st minu isapoolse) suguvõsa toit. "Soolane munapannkook" võiks selle kohta vist öelda.

helle said...

Mainisin küll potsu, aga mannavahtu vist mitte.

Eppppp said...

oi vabandust, lugesin hooletult, muidugi pots kirjas. Epp